Kennel intervju med Pomeranian uppfödare Black Orange's utanför Göteborg

14 år på Toppen med Kennel Black Orange's

 

Vi föder upp Pomeranians med kennelprefix Black Orange's. Kennelnamnet är taget efter våra två första hundar Bessie som var svart och Molle som var orange, en Pomeranians silhuett är rund som en apelsin, så namnet kan tydas som "svarta apelsiner" eller helt enkelt svart orange. Vår kennel är relativt liten, vi vill kunna ge kärlek och tid till alla våra hundar, därför har vi aldrig många hundar i kenneln. Vi brukar säga att det inte är mängden som gör det utan kvalitén.

Kenneln startades år 1993 i Finland med en importtik från England, som hette FI CH Black Bessie at Tiny Doll's. Bessie var importerad till Finland av Marjatta Heinonen på kennel Tiny Doll's, Bessie var 4 år då hon kom till oss och hade redan blivit Champion. Bessie kom efter den framgångsrika engelska hanen CH Zentarr Mark. Marjatta ville fortfarande ta en kull på Bessie så hon kom till oss på foder. De mesta om rasen och uppfödning lärdes ut av Marjatta, genom att följa Bessies första parning och valpning hos Marjatta, som hållit på med rasen i tjugotals år.

 

1995 föddes första kullen Pomeranian på kennel Black Orange's, då Bessie födde 3 svarta valpar , en av dem var FI CH Black Orange's Baby Doll's. Hon såldes till Päivi Paajanen på kennel Baby Doll's i Finland, Päivi startade senare sin kennel genom att ta en kull på tiken. Päivi tog också kennelnamnet Baby Doll's efter den tiken.

Senare köptes en tik till från Marjatta, tiken hette Tiny Doll's Manilja och kom efter två importhundar från kennel Veltud's i England. "Molle" parades med Multi CH Linnanhaltijan Herkules, hon födde två hanar och en tik. En av hanarna stannade hos oss, Multi CH Baltic Winner -00 Black Orange's Midnight Star, eller Gizmo som vi kallade honom. 1998 var det World Winner utställning i Helsingfors, där valdes Gizmo till BIR valp för domare Carl Gunnar Stafberg och Gizmos kullsyster Black Orange's Midnight Queen till BIM valp. Som ny uppfödare av rasen var detta en av höjdpunkterna för vår kennel. Gizmo var en sund och framgångsrik hane som tog sitt Championat som 15 månader och 4 dagar gammal, han placerade sig också på Top Ten flera gånger i Finland. Gizmo användes sparsamt i avel, men han producerade några väldigt vackra avkommor, nämnas kan FI CH Black Orange's Surprising Sun och certvinnare "Grace" Black Orange's Royal Straight Flush. Grace är mor till vår framgångsrika tik "Amber" BIS Winner CIB S DK CH Black Orange's Beyond The Limit och till vår hane "Indy" S CH Black Orange's Wild Card.

 

 

På en utställning i Finland år 1998 deltog en tik från Norge, Multi CH Sunline I've Got The Kick O' You eller Kicki som hon kallades. Det var de vackraste vi hade sett, hon var av en helt annan typ än de tikar vi hade i Finland. Vi ringde till Kickis uppfödare Solveig Olsen och frågade om vi kunde få köpa en valp efter hennes nästa kull. Månader och år passerade utan att vi hörde något från Solveig, men så en dag efter 2 år, ringde telefonen. Det var Solveig som berättade att hon hade en tikvalp till salu, valpens mor var Kickis kullsyster Sunline Talking Head. Valpen var till salu om vi ville köpa den, det blev ett JA omgående utan att tänka, vi hade ju väntat på detta i över 2 år.

Några månader senare stod vi på flygplatsen och tog emot vår första import, "Bonnie" CIB Nord FI S DK CH SV-03 Sunline Lady In Red. Vi visste det inte då, men Bonnie kom att bli en av våra mest framgångsrika hundar och stamtik till de hundar vi har idag.

 

Bonnie tog sitt Championat på rekordtid, hon deltog på 3 utställningar och vann BIM med cert alla gånger.....det var 18 dagar mellan första och sista certet sedan var hon Champion!!!  Bonnie var också den mest vinnande tiken på Pom Toppen i Sverige år 2002 och 2003 och blev Svensk Vinnare år 2003. Bonnie har producerat många fina avkommor, en av dem är "Woody" S CH Black Orange's Wave Of The Year som såldes som vuxen till Kennel House Of The Pom i Holland. Woody köptes tillbaka hösten 2011 och har producerat flera vackra avkommor i Sverige samt visat sig vara en enastående veteran med flera BIS placeringar. Woody hann också producera flera vinstrika avkommor i Holland under sin vistelse där. Planer finns på att vi skall använda Woody på någon av våra hundars avkommor framöver. Woody är i dag 9 år gammal och har en fantastisk päls av rätt kvalité med underull och täckhår vilket är viktigt för rasen som är hårt behäftad med pälssjukdomar som Alopecia X eller BSD.

 

År 2001 blev vi erbjudna att köpa BIS Multi CH Multi Winner Tiny Jewel´s Casanova, som var far till vår tik Bonnie. Casanova kom till oss till Finland sent en fredag kväll i mars, dagen efter ställdes han ut på den årliga Internationella utställningen i Tampere. Casanova blev BIR i hård konkurens för domare Eddie Engstrand och slutade dagen med att vinna gruppen för domare Hans Lehtinen! Dagen efter skulle Best In Show gå av stapeln, spänningen var stor på hur det skulle gå, det var över 5000 deltagande hundar. Casanova slutade dagen med att vinna Best In Show för specialist domare Terry Thorn från England. Under de följande fem månaderna visade vi framgångsrikt upp Casanova , som vann ytterligare en BIS, samt gruppen ett flertal gånger både i Finland och Estland. Casanova var en av Top Ten av alla raser i Finland år 2001 och bjöds även in att delta på Champions Of Champions.

 

Efter det framgångsrika året i utställningsringen i Finland flyttade kenneln till Sverige i Särö utanför Göteborg år 2002. Med oss hade vi enbart Bonnie, så vi startade upp vår kennel på nytt kan man säga. Vi köpte in importhanen "Mostly" CIB Nord S DK N CH Woodrose Making Waves av en kennel i Sverige som hade importerat honom från Hawaii. Vi visade fram Mostly till en av Sveriges mest vinnande veteraner av alla raser år 2004. Han placerade sig 8 gånger i BIS finalen bland alla raser och var Best In Show veteran på Pomeranian klubbens specialutställning år 2004! Mostly blev även nummer 7 på Pom Toppen i Sverige år 2004 och var därmed den äldsta Pomeranian som någonsin placerat sig på Pom Toppen.

 

Mostly är far till "Woody" S CH Black Orange's Wave Of The Year, som placerade sig på Pom Toppen år 2005 och 2006. Woody var den mest vinnande Europeiska uppfödda Pomeranian på Toppen år 2005. Woody blev också nummer 3 på Top Ten för Svenska Spets och Urhundsklubben SSUK år 2006.

 

Mostly är även far till certvinnaren "Cayenne" Black Orange's Not For Sale (helsyster till Woody), som är mor till vår egen uppfödda, mest framgångsrika hund någonsin, World Junior Winner 2008 Nord S N DK CH "Tiger" Black Orange's Limited Edition. Tiger är resultatet från ett fint samarbete mellan oss och Päivi på kennel Baby Doll's i Finland. Vi fick äran att visa fram Päivis Canadensiska importhane "Smiley" CIB Multi CH Sunterra Spontaneous Daystar till Pom Toppen vinnare 2007 samt till Internationell, Svensk och Dansk Champion. Smiley är den vackraste Pomeranian vi har sett, att få visa fram honom till BIR efter BIR var en enastående känsla och stor ära. Han rör sig svävande över marken, som om tassarna inte nuddar gräset en gång.

 

Under sin vistelse i Sverige parade Smiley vår tik Cayenne, resultatet av den parningen blev vår framgångsrika hane Tiger. Tiger är nog mest känd som World Junior Winner 2008, där han i stor konkurens av hundar från hela världen, i Stockholm valdes till bästa juniorhane för domare Camac Michael, Australien och till BIR Junior av domare Bo Bengtsson, USA. Tiger blev därmed den vinstrikaste av alla svenska deltagande Pomeranians. Dagen innan på World Championship vann Tiger BIR junior för domare Kasemsanta Apiwut, Thailand och valdes till Best In Show Junior av domare Eugeny Kaplyauskas, Russia. Den placeringen gjorde också Tiger till Top Dog Junior 2008 för Svenska spets och urhundklubben. Tiger placerade sig också på Pom Toppen de två åren han ställdes ut, 2007 och 2008. Tragiskt nog omkom Tiger i en olycka sommaren 2010, den saknad vi känner går ej att beskriva. Tiger var bara 1 Cacib ifrån sitt Internationella Championat då han gick bort. Även om Tiger är borta så lever han kvar i sina framgångsrika avkommor.

 

År 2010 placerade sig 3 av Tigers avkommor på Pom Toppen i Sverige, "Amber" Black Orange's Beyond The Limit som No 5, "Indy" Black Orange's Wild Card som No 8 och "Sixten" Mussebo's Nemo som No 10. Amber och Indy är kullsyskon, vilket gör det hela ännu mera storartat, då det är ytterst ovanligt att kullsyskon placeras på Pom Toppen. Tiger var inte bara en enastående utställningshund utan även en mycket utmärkt avelshane som satte prägel på sina avkommor.

 

Amber är den mest framgångsrika tik vi fött upp och var den mest framgångsrika unghunden i rasen i Sverige år 2010. Hon erövrade 11 Cert och 4 Cacib då hon tävlade i junior och unghundsklassen. Hon var i juni bland annat BIM med cert och Cacib i Tyskland för special domare Gerda Kastl, Tyskland. Amber var också BIR med cert i Finland för domare Matti Paavola i juli. På Specialutställningen i maj år 2011 tog Amber sitt Championat och i juli samma år tog hon sitt Internationella Championat bara 2,5 år gammal!! Amber blev TOP DOG på Svenska Spets- och Urhundklubben år 2011. Amber är mor till "Dexter" Black Orange's Sets The Bar High som bor i Nordnorge med Camilla, honom kommer vi att få höra mera ifrån. Hemma har vi Ambers dotter "Keeper" Black Orange's Blows You Away, hon är en dröm för ögat att titta på och kommer att ta oss med storm.......

 

Amber har visat sig nedärva sina fantastiska anlag till sina avkommor, hennes dotter "Fame" Black Orange's Limited Collection var BIS valp på Specialutställningen enbart 4 månader gammal. Likaså var hon BIS 4-6 månader och BIS-2 totalt på Kennelklubbens Västkustvalpen år 2011. "Fame" gjorde sedan en otrolig debut i juniorklass vid 9 månaders ålder genom att vinna BIR med cert i Växjö och blev därmed den första tik att slå ut Pom Toppen vinnaren 2011 det året. Hon slog även ut Belliver hanen som några månader senare blev gruppvinnare på Crufts 2012! Fame är en fantastisk tik och vi ser framemot att få se hennes första kull födas vintern 2012.

 

Under våra 19 år i rasen har vi endast fött upp 17 kullar, det är inte mängden som gör det utan kvalitén. Ett hårt avelsarbete och noggrann planering ligger bakom våra framgångar i ringen.

 

Tack för att vi fick dela denna kennelintervju med Dig.

Kennel Black Orange's uppfödare av Pomeranian utanför Göteborg

www.blackoranges.se

CIB S DK CH TOP DOG 2011 "Amber" Black Orange's Beyond The Limit
Junior World Winner 2008 Nordic SE DK N CH TOP DOG Jr 2008 "Tiger" Black Orange's Limited Edition
Speciality Show BIS Winner 2011 "Fame" Black Orange's Limited Collection
Top veteran 2012 S CH "Woody" Black Orange's Wave Of The Year
S CH "Indy" Black Orange's Wild Card
Black Orange's Blows You Away
Black Orange's Royal Straight Flush
"Cayenne" Black Orange's Not For Sale
Baltic Winner 2000 Multi CH "Gizmo" Black Orange's Midnight Star
Swedish Winner -03 CIB Multi CH "Bonnie" Sunline Lady In Red